(Rut 1:14 – Orpa a sărutat pe soacra sa şi a plecat, dar Rut s-a ţinut de ea.)

Introducere (motivare titlu):

- Viata de credinta nu e doar: “Pace frate, ce mai faci” (in gand: “sper ca nu ma tine mult ca am treaba…”) ? ci inseamna si “Nu ai dori maine sa fac asta pentru tine in Numele Domnului”?

- Putea Rut sa zica: “Naomi, imi pare sincer rau ca pleci, iti doresc toate cele bune…eu ma retrag, chiar nu am cu ce sa te mai ajut dar promit ca ma voi gandi la tine” si totusi face unul din cele mai mari juraminte din Biblie, pe care-l insoteste faptic!!!

- E mai usor sa iei decizii cand esti singur intr-o anumita situatie sau cand ai langa tine oameni care fac alegeri bune… dar ce greu i-a fost lui Rut, dupa ce inaintea ei, cu cateva minute, Orpa alege sa plece…!

- Viata de familie nu inseamna doar: I love you ci mai degraba o iubire faptica: “Niciodata, declaratiile de dragoste nu vor inlocui nevoile materiale si spirituale ale unei familii”.

Viata intre sarut si sacrificiu inseamna:

1). Devotament:

- isi paraseste tara de bastina (Moab) pentru o tara dusmana poporului ei (Israel)

- renunta la recasatorire pentru a-I purta lui Naomi de grija, confirmand acest lucru printr-un juramant (v. 16) – cand a luat decizia aceasta probabil era constienta ca sansele ca un evreu sa isi ia o sotie VADUVA si STRAINA sunt extreme de mici!

- renunta la bogatie si pleaca spre o saracie lucie (Talmudul dezvaluie faptul ca a fost nepoata lui Eglon, cu siguranta si-ar fi putut recladi un viitor stralucitor intorcandu-se inapoi in neamul ei) <-> “mainile goale” – v. 21

- isi paraseste dumnezeii ei (v. 15) pentru a-L sluji pe Dumnezeu adevarat (v. 16)

2). Responsabilitate:

- isi cauta de lucru singura (2:2), cu permisiunea lui Naomi, desi slujba aceasta era umilitoare: din start, cine te vedea stia ca esti strain, orfan sau vaduv – imi imaginez o fata smerita, harnica care nu dorea sa impresioneze deloc

- e deosebit de harnica – intelege ca prin munca, responsabilitatea e cu adevarat rodnica

- (2:7) – ce interesant: prima calitate care i se remarca de catre cei din jur a fost harnicia(si implicit responsabilitatea) nu frumusetea, stilul, freza, rochia, etc

- economiseste, nu risipeste – ce i-a ramas ei la pranz duce la soacra-sa acasa – asta face responsabilitatea (2:14 -> 2:18)

De retinut:

- Femeia înţeleaptă îşi zideşte casa, iar femeia nebună o dărâmă cu înseşi mâinile ei. (Prov. 14:1)

- „Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate.” (v. 31) - acest verset e pus dupa ce se prezinta portretul femeii responsabile!!!

3). Rasplatire:

- Orice viata de devotament si responsabilitate, atat in relatia cu Dumnezeu cat si in relatia cu semenii, are o rasplatire in cer: Ap. 22:12

- totusi, Dumnezeu ingaduie mici rasplatiri si pamant, pe care le presareaza atat ca si incununare a ceea ce ai facut cat si ca motivare sa mergi mai departe (Prov. 31:31 -

“Răsplătiţi-o cu rodul muncii ei, şi faptele ei s-o laude la porţile cetăţii.”

Rut:

- Rasplatita material: Providenta divina o calauzeste spre ogorul unui om bogat, unde este primita cu bine si unde primeste tot ce are nevoie pentru a iesi din saracie (2:1)

- Rasplatita social: isi castiga reputatia unei marturii bune prin tot ceea ce a facut pentru Naomi: 2:11, 3:10

- Rasplatita emotional: se casatoreste (desi e vaduva si straina) si Dumnezeu ii daruieste un copil – v.15 – “copilul acesta iti va inviora sufletul”, ii spune Naomi

Incheiere:

- Va imaginati in intregime ce caracter si comportament a avut Rut astfel ca Dumnezeu

  • a acceptat ca ea, o straina, sa fie inclusa in semintia din care se va naste mai tarziu Isus Christos?
  • a lasat in Biblie o carte care sa-I poarte numele ei?

Doua intrebari de meditatie?

- oare cati baieti se mai roaga si cauta asemenea fete (care poate le gasesti intr-o gradina, lucrand asiduu si nu afisand poze in diverse pozitii, pe facebook)

- oare cate fete mai au model pe Rut cand lumea (si din pacate si fete din adunari) ne inunda cu modele care stiu retete de slabit pe de rost si nu versete biblice, care au poseta plina cu tot ce e nevoie pentru a iesi in evidenta si nu cu Biblia in ea, care isi doresc o viata de relaxare si nu responsabilitati?

Ps:

- Nu uitati: si Orpa stie sa sarute si sa planga… dar numai atat!

- Cand va veti pregati invitatiile de nunta si veti decide sa scrieti pe ele: “Unde vei merge tu voi merge si eu…” sa fiti siguri baietilor ca cea de langa voi e Rut si nu Orpa… Dupa ce invitatiile sunt impartite, va fi tarziu!

http://cristianboariu.wordpress.com/2011/06/06/rut-%E2%80%93-viata-intre-sarut-si-sacrificiu/