MARANATA !!!

MARANATA !!!

Wednesday, November 3, 2010

CE ESTE DE FAPT HALLOWEEN?

Ce este de fapt, Halloween ?

Halloween-istoric-

In jurul anului 1000 îHr., celţii, locuitorii Marii Britanii (Irlandei) aveau o sărbătoare mare pe 31 octombrie numită Shamhai. Era sfârşitul anului şi al secerişului, urmând ca pe 1 noiembrie să înceapă noul an. Druizii, preoţii celţilor, aveau două mari zeităţi: zeul soare şi zeul morţii. În acea dată, soarele era mult mai slab şi începea să devină puternic zeul morţii, care urma să fie stăpân în următoarele luni.

Celţii credeau că în noaptea dinspre 1 noiembrie , vălul care separă pe cei vii de cei morţii este cel mai subţire şi spiritele celor morţi, cât şi spiritele rele intră în lumea celor vii. Aceste spirite pot chinui oamenii, pot ucide animale sau pot fura copii.

Ca să evite orice rău, celţii credeau că trebuiau să facă unul din două lucruri:

(1) să facă daruri spiritelor sau să le aducă jertfe, uneori chiar umane;

(2) să se deghizeze în spirite şi să se alăture lor derutând astfel spiritele rele.

Astfel, copiii au ajuns să se deghizeze în demoni, să meargă din casă în casă cerând mâncare sau dulciuri…

Legendar a rămas napul (sau bostanul) lui Jack, sculptat şi cu o lumină înăuntru.

Deşi această tradiţie este îmbrăţişată de majoritatea americanilor, puţini

cunosc originile dovleacului de Halloween, care provine dintr-un mit irlandez.

Potrivit legendei, un om numit “Stingy Jack” l-a invitat pe dracul să ia masa cu

el. Nevrând să plătească pentru consumaţie, a reuşit până la urmă să-l convingă pe necuratul să se transforme într-o monedă cu care ar putea plăti

masa.Apoi, trişând, a păstrat moneda în buzunar lânga o cruciuliţă de argintcare

l-a împiedicat pe diavol să-şi recapete forma. Până la urmă, Jack l-a eliberat

pe diavol cu condiţia să nu-l bată la cap timp de un an şi dacă va fisă moară nu-i va lua sufletul.

Anul următor, de Halloween, Jack l-a păcălit din nou pe diavol să se urce într-un pom după nişte fructe şi în acest timp el a sculptat o cruce pe copac pentru ca diavolul să nu se mai poată da jos decât dacă nu-l va deranja timp de 10 ani. La scurt timp Jack na murit, exact de Halloween, şi Dumnezeu nu a dorit să-i dea voie unui netrebnic ca el în rai. În acelaşi timp, diavolul a zis că se ţine de promisiune nelăsându-l în iad.

L-a trimis pe acesta în noaptea de Halloween doar cu o lampă pe care Jack a pus-

într-un dovleac sculptat.

De la această legendă s-a păstrat tradiţia şi până în zilele de astăzi cu sculptatul

dovleacului de Halloween.

Chiar şi din povestea lui Jack ne putem da seama că această sărbătoare nu are

nimic creştin în ea, ci are de-a face numai cu diavolul şi aleşii lui, şi totuşi cât de uşor a fost preluată de creştini!

Această sărbătoare a fost ,,creştinizată”, fiind transformată în ziua Tuturor Sfinţilor sau a Tuturor Sufletelor.

Obiceiurile păgâne nu doar că s-au menţinut, dar s-au şi dezvoltat, devenind un adevărat fenomen.

Halloween sau Hallowe'en este o sarbatoare care se celebreaz ă in noaptea de 31 o ctombrie. Activitatile de Halloween includ ,, trick-or- treating" expresie tipic americana, survolarea imprejurimilor de catre fantome, foc in aer liber, petreceri de costume, vizitarea ,, caselor bantuite", a sculpta dovleci (jack-o'- lantern), a citi povesti de groaza si a viziona filme horror .

Ea e o sarbatoare 100% pagână , ocultă , "ziua cand mortii, fantasmele parasesc mormintele...". Ea e cea mai mare sarbatoare a slujitorilor Satanei: vrajitori, spiritisti sau satanisti. Americanii au dezvoltat o adevarata industrie legata de aceasta sarbatoare.

Se achizitioneaza cu aceasta ocazie accesorii macabre: masti, costume de vampiri, diavoli, dragoni, zombi, leprosi, schelete si nelipsitii dovleci, ajungandu-se pana la vanzari de o jumatate de miliard de dolari anual.

Vanzarile filmelor horror cresc in aceasta perioada, promotorii filmelor de groaza speculand si ei interesul mare pentru acest praznic. Industria filmelor horror exploateaza la maxim setea de senzatii tari, dovedind nepasare fata de psihicul omului, caruia nu-i ofera nimic altceva decat angoase.

Toate celelalte elemente sunt de natură spiritistă: se fac decoraţii prin case, prin curţi cu cercul vrăjitoarelor, au loc şedinţe de spiritism şi vrăjitorie, se prezice viitorul, … se aduc jertfe, iar oamenii se supun domniei lui Satan, pentru prezent şi viitor! Violenţa, păcatul, desfrâul sunt la ele acasă!

America face cu ocazia Halloween-ului pregatiri mai mari decat de Craciun sau Paste. Copii se costumeaza in stil horror, se amuza prin sperieturi si merg (colinda) din casa in casa pentru a primi prajituri. Tinerii, mai curajosi, merg in cimitire in miez de noapte si se distrează facând spiritism. S-a constatat ca in noaptea Halloween-ului se savarsesc foarte multe crime in Statele Unite.

De altfel, in cunoscutul documentar TV ,,Invazia pagana” se spunea ca la intrebarea "Cum ati vrea sa serbati Halloween-ul?", 80% din elevii americani de clasa a IV-a de la o scoala au raspuns zambind : "As vrea sa omor pe cineva..."

De-a lungul ultimilor ani, dupa 1989, Halloween a cunoscut o revitalizare, în popularitate. Ca si in Europa, ,, moda petrecerii de Halloween ” s-a extins de la copii la adulti. Au aparut si in Romania costume si masti speciale pentru Halloween, petreceri tematice in cluburi si restaurante, jocuri si concursuri tematice, etc.

Poate pentru că Halloween oferă persoanelor care sunt în mod normal reţinute, o şansă de a fii libere un pic si de a se manifesta infricosatoar, sălbatic, de a fi răi, sau chiar obraznic fără a fi judecate de cei din jur.

Halloween este o zi pe an, în cazul în care aproape orice poate trăi o fantezie, poate sa se imbrace sexi, poate sa se comporte si sa se imbrace infricosator sau poate sa faca o prostie, etc.

Poate pentru că Halloween oferă persoanelor care sunt în mod normal reţinute, o şansă de a fii libere un pic si de a se manifesta infricosatoar, sălbatic, de a fi răi, sau chiar obraznic fără a fi judecate de cei din jur.

Halloween este o zi pe an, în cazul în care aproape orice poate trăi o fantezie, poate sa se imbrace sexi, poate sa se comporte si sa se imbrace infricosator sau poate sa faca o prostie, etc.

Ca si in anii precedenti si in acest an la noi s-a promovat aceasta sarbatoare: gradinite si teatre pentru copii speculand momentul. Dacă nu vom fi cu luare-aminte, ne vom forma treptat gustul pentru macabru, ocult, sadism si violenta ( ajuta in acest sens desenele animate cu monstrii, jocurile agresive pe calculator, filmele horror si cartile pentru copii deja clasice, din seria Harry Potter, etc.).

Pe langă costumele si mastile specifice de Halloween se obisnueste sa se faca decoratiuni somptuase cu aceasta ocazie. Astfel puteţi sa va decorati casa, masina, spaţii de birouri, sala de cămin, sau oriunde, orice spatiu unde va petreceţi un anumit timp. Puteţi găsi de Halloween decoratiuni tematice: ceasuri de perete, knockers usi, clopotele usi, lumanari, display-uri de masă.

Satana ne vrea ai lui. El ne atacă, şi o face fără ruşine şi fără ezitări. Primii pe care îi racolează sunt copiii! Ei sunt învăţaţi că este periculos să îşi bată joc de diavolul şi este OK să se joace cu el.

Pe Satana nu îl deranjează amestecul cu Creştinismul. Dacă cineva alege să îl slujească este lăsat şi să pară creştin.

Citiţi Numeri 23-25 şi veţi vedea că ce nu a reuşit Satana prin blestemul lui Balaam a reuşit prin invitaţia la o sărbătoare păgână. Satana nu le-a spus evreilor să nu creadă în Dumnezeu sau să nu îşi ţină sărbătorile lor. El le-a cerut doar să nu fie aşa de înguşti, de bigoţi, de fanatici şi să participe şi la sărbătoarea lui Baal Peor. Aşa, ca un act de toleranţă, de „deschidere înspre cunoaştere”.

Unii, într-adevăr nu au fost înguşti şi au participat la sărbătoare şi din spectatori au devenit închinători păgâni până la pământ în faţa acestui zeu. Inima lor s-a dezlipit de Dumnezeu şi s-a alipit de zeul madianit.

Urmarea:Dumnezeu s-a mâniat şi a ucis într-o zi 24.000 de oameni.

Dumnezeu nu ne va ucide azi dacă ne punem decoraţii prin casă de Halloween, dacă punem un bostan la uşă sau cumpărăm o mască. Dar, dacă facem aşa, noi îi dăruim Satanei dreptul în viaţa noastră! Încercăm să facem imposibilul – să slujim la doi stăpâni.

Nu putem sluji la doi stăpâni, nu putem avea şi sărbătorile Domnului şi ale dracilor, şi valorile Domnului şi valorile dracilor! Trebuie să alegem,

Efeseni 5:10 scrie: ,,cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului ...şi nu luaţi deloc parte la lucrările neroditoare ale întunerecului, ba încă mai degrabă osândiţi-le !”

Atenţie, sărbătorile nu sunt o joacă, nu sunt inofensive! Dacă nu sunt sărbătorile Domnului, sunt ale dracilor (1 Cor 10:19)!

Dacă ai fost prins de val, sau nu ai ştiut, de acum ştii! Dedică-te cu totul lui Dumnezeu şi nu îţi va mai fi ruşine de crezul tău, de Dumnezeul tău, care te iubeşte şi te protejează!

Nu accepta amestecul periculos. Acceptă, dacă trebuie, suferinţa, ironia celor din jur. E mai uşoară decât preţul pierderii sufletului tău!

Dumnezeu să ne lumineze!

Acum ştii ce este de fapt, Halloween ?

No comments:

Post a Comment