MARANATA !!!

MARANATA !!!

Friday, March 1, 2013

MEDITATII-1-4 MARTIE-CUM SA FII CĂSĂTORIT DAR SI FERICIT


563036_167331573414810_1317000846_n66937_355436437905061_2068776374_n

299878_504316836272531_1171388112_n

Un material trimis de Misiune.ro.

01 Martie – CUM SA FII CĂSĂTORIT DAR SI FERICIT (1)


- “Gustă viaţa cu nevasta pe care o iubeşti…”
(Eclesiastul 9:9) 

Consilierii apreciază că sub 25% din căsniciile de astăzi sunt cu adevărat fericite. Ce ar trebui să faci ca a ta să se numere printre ele? Gândeşte-te la căsătorie în termenii lui Dumnezeu, nu în termeni egoişti. Din perspectiva lui Dumnezeu, fericirea în căsătorie depinde de faptul de-a face deosebirea dintre realitate şi ficţiune. Lumea magiei filmelor creează aşteptări nerealiste. Pentru a “gusta viaţa cu nevasta pe care o iubeşti…”, trebuie să-ţi reanalizezi modul de gândire. Fiecare căsnicie e formată din doi oameni cu slăbiciuni: “Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu…” (Romani 3:23).

Asta te include pe tine şi pe partenerul tău. Nu înseamnă că nu ştim lucrul acesta, dar îl tot uităm sau sperăm că noi suntem excepţia de la regulă. Să aştepţi perfecţiunea este o naivitate, iar relaţia ta va slăbi. Fericirea în căsătorie depinde de faptul de a te împăca cu defectele voastre reciproce şi de a te confrunta cu ele în mod realist. Recunoaşte ficţiunea; confruntă realitatea – mai ales în anumite domenii vulnerabile. De exemplu, finanţele. Dă zeciuialâ, practică generozitatea, disciplina fiscală şi nu căuta satisfacţie imediată, în al doilea rând, înfăţişarea personală. încearcă mereu să arăţi cel mai bine, dar acceptă trăsăturile ce nu se pot schimba – atât pe ale tale cât şi pe ale partenerului.

Îmbătrânirea este ideea lui Dumnezeu, deci accept-o cu demnitate şi fii mai înţelept odată cu ea. În al treilea rând, stilul de viaţă. Fericirea ţine de confort şi mulţumire, nu de materialism şi mândrie care duc la înglodarea în datorii. Apoi, amabilitatea. Gesturile mărunte pline de bunătate, faptele şi vorbele pline de afecţiune sunt investiţii ieftine şi cu mari beneficii. În ultimul rând, satisfacţia fizică. Cea mai mare satisfacţie rezultă din satisfacerea partenerului. Concentrarea asupra propriei persoane, manipularea şi pretenţia de a ţi se face pe plac nu se potrivesc deloc cu rânduiala lui Dumnezeu: “Daţi, şi vi se va da…” (Luca 6:38).

66912_548335985199964_1498248591_n02 Martie – CUM să FII CĂSĂTORIT DAR ŞI FERICIT (2)

-“Gusta viaţa tu nevasta pe care o iubeşti…” (Eclesiastul 9:9)-

Pentru a fi căsătorit şi fericit trebuie să înţelegi că dragostea este o alegere, nu o senzaţie. Poate vechiul cântec al formaţiei Righteous Brothers “You ve Lost That Loving Feeling” (Ţi-ai pierdut sentimentul dragostei) te face nostalgic, dar nu va face ca relaţia ta de căsătorie să meargă. “Sentimentul” este rodul, “fapta” este rădăcina. Voinţa ta este locul de unde porneşte soluţia. Dumnezeu nu ar fi poruncit: “Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica” (Efeseni 5:25) sau “învaţă pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţi” (Tit 2:4) dacă dragostea ar fi un sentiment şi nu un act al voinţei. Când voinţa se află la cârmă, sentimentele o urmează. Aşadar, să corectăm patru concepţii greşite despre dragoste. Prima, fundamentul ei nu sunt emoţia, personalitatea, frumuseţea sau relaţiile intime-cu alte cuvinte, sursele plăcerii. Lucrurile acestea nu aduc fericire de durată. Este nevoie de devotament, caracter şi o natură asemănătoare cu a lui Hristos. A doua, crezi că nu-ţi poţi iubi partenerul? Verifică părerea lui Dumnezeu. “Noi îl iubim pentru că El ne-a iubit întâi” (1 loan 4:19). Dacă eşti iubit de Dumnezeu, ai dragoste de dăruit, deoarece “dragostea este de la Dumnezeu” (1 loan 4:7). Nu tu trebuie să o iniţiezi; doar dăruieşte ceea ce ţi-a fost dat! A treia, crezi că “ai rămas fără” iubire? Nu, ci doar ai abandonat sursa ei: “dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat” (Romani 5:5). Alimentează-te din rezerva Duhului Sfânt şi vei avea multă dragoste de dăruit! Ultima, faptul de a te investi în partenerul tău face ca până şi dragostea moartă să reînvie. “Unde este (investită) comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră” (Matei 6:21).

32600_548963831803846_1703869489_n03 Martie – CUM SĂ FII CĂSĂTORIT DAR ŞI FERICIT (3)

- “Gustă viaţa cu nevasta pe care o iubeşti…”
(Eclesiastul 9:9) -

Mulţumirea este cheia unei căsnicii fericite. Când suntem întrebaţi ce ne face mulţumiţi în căsnicie, inevitabil indicăm spre lucruri pe care le fac partenerii noştrii sau spre caracteristicile lor care ne sunt pe plac. Când suntem întrebaţi ce ne face nemulţumiţi, arătăm spre ceea ce fac ei sau spre ceea ce sunt ei şi care nu ne fac plăcere. Ne concentrăm asupra lucrurilor bune sau rele în ceea ce-i priveşte şi a ceea ce ne face fericiţi sau nefericiţi. Dar mulţumirea este o chestiune lăuntrică! Este modul nostru de a reacţiona vizavi de ceilalţi. Atitudinea noastră este adevărata problemă. Problema nu este ce vedem sau auzim ci cum vedem şi auzim. “Ochiul nu se mai satură privind, şi urechea nu oboseşte auzind” (Eclesiastul 1:8). Ochiul şi urechea – percepţiile noastre – sunt vinovaţii. De aceea Dumnezeu spune: “Mulţumiţi-vă cu ce aveţi” (Evrei 13:5). Trebuie să alegem să vedem lucrurile diferit, într-un fel care nu ne face nefericiţi. Frâiele sunt în mâinile noastre, nu în ale partenerului nostru! Mulţumirea este o alegere. “M-am deprins să fiu mulţumit” (Fiiipeni 4:11). Ne deprindem cu mulţumirea gândindu-ne şi întrebându-l pe Dumnezeu cum doreşte să folosim provocările şi lipsurile noastre pentru creşterea noastră şi a partenerului nostru şi – aducându-ne aminte de sfatul Emei Bombeck – “De obicei iarba pare mai grasă în ograda vecinului.” Benjamin Franklin a spus despre căsnicie: “Fii cu ochii larg deschişi înainte şi pe jumătate închişi după”. În ultimul rând, ne putem deprinde cu mulţumirea rugându-ne pentru curajul de a schimba ceea ce putem (mai ales propria noastră atitudine), pentru harul de a accepta ceea ce nu putem (majoritatea lucrurilor pot fi acceptate când nu încetăm să le mai urâm) şi pentru înţelepciunea de a ştii să deosebim bine lucrurile.

184543_317717968347844_2043089987_n

04 Martie – CUM SĂ FII CĂSĂTORIT DAR şI FERICIT (4) -

“Gustă viaţa cu nevasta pe care o iubeşti…” (Eclesiastul 9:9)-

Fericirea maritală necesită un mediu lipsit de egoism. Doi oameni care s-au hotărât să trăiască ceea ce Domnul Isus a spus în Predica de pe Munte vor găsi fericirea împreună. Fiecare fericire (care ar trebui să fie atitudinea noastră) începe cu cuvântul “ferice” care înseamnă “fericit”. Adevărata fericire se găseşte în smerenie, în a fi gata să te pocăieşti, în blândeţe, în răbdare, în modestie, în dragostea faţă de ceea ce e bine şi drept, în curăţia inimii şi în aducerea păcii. Acestea sunt calităţile care fac ca o relaţie de căsătorie să ajungă la bun sfârşit. Să observăm că acestea sunt opusul egoismului! Un eu nerăstignit este cel mai rău material posibil pentru o căsnicie. Inelul de căsătorie simbolizează dedicare neîntreruptă, dar dacă nu se pune sub cruce, simbolul morţii faţă de sine, nu poate exista fericire maritală de durată. Sinele va pune capăt iubirii; iubirea va pune capăt sinelui. Căsătoria este ultima inovaţie de creştere fără egoism. Trăirea alături de un alt om imperfect ne împinge spre maturizare, spre coacere şi spre dobândirea artei de negare a sinelui care dezvoltă relaţia. Pavel scrie: “lubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia” (Romani 12:10). Testul unei relaţii pline de iubire constă în punerea nevoilor partenerului înaintea propriilor noastre nevoi, întrebarea “binele cui îl caut eu în gestionarea acestei situaţii?” revelează adevărata atitudine a inimii noastre, făcându-ne să-l punem pe partenerul nostru pe primul plan. Renunţarea la egoism în mod deliberat face să se aplice crucea peste şinele şi natura noastră şi ne dezvoltă căsnicia. Cu cât mai mult din şinele nostru moare, cu atât mai mult trăieşte relaţia noastră! “Dacă grăuntele de grâu, care a căzut pe pământ, nu moare, rămâne singur; dar dacă moare aduce multă roadă” (loan 12:24)

524871_167662370048397_1579361825_n 

  12221_431957340225182_256566423_n

Un material trimis de Misiune.ro.

No comments:

Post a Comment