MARANATA !!!

MARANATA !!!

Sunday, December 25, 2016

Îngâmfările noastre și smerenia Domnului Isus în întrupare- mesaj neconvențional

Christianity can be condensed into four words: Admit, Submit, Commit and Transmit. -Samuel Wilberforce

Îngâmfările noastre și smerenia Domnului Isus în întrupare- mesaj neconvențional


Nota: Craciunul este festiv dar cu smerenie. Altfel ai pierdut orice semnificatie a sarbatoririi intruparii Domnului.
 Smerenia este un atribut divin. Este caracteristica persoanelor Trinitatii, si atât. Mandria a ajuns metastazica intre evanghelici. Mandrie pana la nebunie la nunti, ingamfari printre profesionisti si technocrati, aroganta printre propietarii de case si pamanturi, trufie printre detinatorii de diplome de doctorat in teologie, fudulie printre hipsterii evanghelici. Toti trebuie sa ne smerim, dar prin lucrarea Lui. Smerenia ca un act personal fara asistenta Dumnezeiasca este mandrie ascunsa. Acest articol este un ajutor pentru smerire deoarece vom privi la smerenia lui Cristos in intrupare in Filipeni cap. 2, dar vor fi si aplicatii foarte practice.

Ce gandea Cristos inainte de intrupare si ce gandesc evanghelicii astazi?


Să aveţi în voi gîndul acesta, care era şi în Hristos Isus: El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuş n’a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu  (Fil 2:5,6)
Cand apostolul spune “sa aveti gandul acesta care era in Cristos”, ne demonstreaza ca, gandul lui Cristos se poate transfera noua. E lucrarea Duhului. Care era gandul Lui Cristos? Sa nu ia ca de apucat ca este deopotriva cu Dumnezeu. Deci El avea chipul lui Dumnezeu dar nu ia aceasta ca si cum ii se cuvine. In original, chipul lui Dumnezeu ( morphé theos) este forma lui Dumnezeu. Cuvantul pentru forma este morphé care inseamna esenta sau natura. Am specificat acest lucru pentru ca unii inteleg gresit redarea lui Cornilescu ca si cand Domnul Cristos doar la exterior seamana cu Dumnezeu. El este una cu Dumnezeu in esenta sau natura divina. 
Si cu toate acestea nu a luat ca un lucru de apucat faptul ca este egal in divinitate cu Tatal. Mai mult, versetul spune ca El era deopotriva/egal cu Dumnezeu (isos theos). Nici egalitatea cu Tatal nu a luat-o ca un lucru de apucat. 
Evanghelicii astazi (nu toti) au o problema fatala. Dumnezeu a ingaduit ani de libertate si prosperitate, iar pe fratii nostrii nici nu ii intereseaza care este voia Domnului cu vremea asta speciala. Majoritatea dau buzna in a fi una cu lumea in indecenta, inavutire, filme, pornografie, si pacat. Libertatea si bunastarea nu ni se cuvin! Trebuie luate cu smerenie si rugaciune nu ca un lucru de apucat. Credeti ca nu se stie despre falimentul asurzitor al evanghelicilor la nivel moral, spiritual, si social? Astazi te poti pocaii ca ai luat lucrurile ca de apucat, si cheama-L pe Domnul sa faca corectile respective in viata ta.

Unde l-a dus pe Cristos smerenia Lui? Si cum ne poate schimba viata radical urmandu-L in umilinta? 


ci S’a desbrăcat pe sine însuş şi a luat un chip de rob, făcîndu-Se asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S’a smerit şi S’a făcut ascultător pînă la moarte, şi încă moarte de cruce. (Filipeni 2:7,8)
Gandul ca nu va lua lucrurile ca de apucat in privinta egalitatii cu Tatal a dus la intruparea Lui pentru mantuirea noastra. Trebuie sa ne uitam din nou in original pentru a vedea niste nuante peste care a trecut Cornilescu dar care ne vor ajuta substantial. Sper ca nu am pierdut o parte din cititori. 
Expresia S’a desbracat de sine insusi in original este S‘a golit (kenoó) de sine insusi. Unii sunt confuzi si spun ca Cristos s-a golit de Dumnezeire. Este absurd si neadevarat. Vedem aici ca s-a golit de sine insusi, adica a lasat la oparte voia Lui. Voia Lui era una cu a Tatalui pentru mantuirea noastra prin intrupare si moarte, dar planul de mantuire apartine Tatalui si deaceea odata cu planul mantuirii El ia si voia Tatalui. 
Intrebare: esti gata de golirea voiei tale? Unii trebuie sa se goleasca de voia lor lumeasca. Altii trebuie sa se goleasca de voia lor buna, dar care nu e voia lui Dumnezeu. Multi pastori trebuie sa se goleasca de voia lor in a creste biserica cu muzica rock, si cultura contemporana. Multi parinti trebuie sa se goleasca de voia lor cu privire la copii si sa intrebe pe Dumnezeu care este voia Lui. Astfel de parinti vad un singur lucru- cariera si success financiar, trecand cu vederea consecintele usturatoare a unor astfel de viitor pentru copii lor. 
Cristos a luat un chip de rob, facandu-se asemenea oamenilor. Chip de rob (morphé doulos) in original foloseste exact aceasi expresie ca si chipul lui Dumnezeu. Chip asa cum am vazut inseamna esenta. Deci, natura Lui este deplin divina, si acum a luat in plus o natura sau esenta deplin umana, dar la cea mai joasa scara sociala. Domnul insusi spune ca saracilor li se vesteste Evanghelia. 
In divinitatea Lui, nu a luat ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu dar vedem cum in umanitatea Lui ia un chip de rob, se smereste si in ascultarea Lui de Tatal sufera o moarte de cruce pentru inlocuirea noastra inaintea maniei lui Dumnezeu. 
Ce faci tu in umanitatea ta pentru El? Ai gandul lui Cristos in tine ca sa nu iei lucrurile ca si cand ti se cuvin? Vrei sa te golesti de voia ta ca sa iei voia Lui?

No comments:

Post a Comment