MARANATA !!!

MARANATA !!!

Sunday, October 11, 2009

SPUNE-TI POVESTEA

SPUNE-TI POVESTEA!

PARTEA l-A

"... si-mi veti fi martori..." Fapte 1:8

Intr-o sala de judecata, nu se asteapta din partea unui martor sa tina o pledoarie sau sa ceara un anumit verdict; aceasta este sarcina avocatului. Martorii pur si simplu povestesc ce au vazut si experimentat. Isus a spus: "... si-mi veti fi martori..."

Nu exista o alta poveste asemanatoare cu a ta! Doar tu o poti spune. Daca n-o faci, va fi pierduta pentru totdeauna. Poate nu esti un expert biblic, insa esti o autoritate in privinta pro­priei vieti. De fapt, marturia ta este mai eficienta decat o predica, deoarece oamenii percep pas­torii ca pe niste agenti de vanzari profesionisti, insa in tine vad un consumator satisfacut. Isi pierd interesul cand te aud citand mari teologi, insa sunt curiosi in privinta experientelor de care n-au avut niciodata parte. Asa ca, tot ce ai de facut este folosirea povestii vietii tale pentru a construi un pod peste care Isus sa paseasca spre inimile lor.

Povestea ta trece bariera lor intelectuala. Multi oameni care nu accepta autoritatea Bibliei, iti vor respecta experientele personale. De aceea, Pavel si-a folosit povestea vietii in sase ocazii, pentru a impartasi evanghelia. Petru a scris: "... Fiti totdeauna gata sa raspundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi..." (1 Petru, 3:15) Fii atent la cuvintele "fiti gata". Pentru a fi gata, scrie-ti povestea vietii si memoreaza momentele esentiale. Care sunt acestea?

a) cum iti arata viata inainte;

b) cand ti-ai dat seama ca ai nevoie de Isus;

c) cum ti-ai dedicat viata Lui;

d) schimbarea care a aparut in tine.

e) Bine? Acum du-te si scrie povestea!

SPUNE-TI POVESTEA!

PARTEA A II-A

"Voi, negresit, v-ati gandit sa-mi facefi rau, dar Dumnezeu a schimbat raul in bine ca sa implineasca ceea ce se vede azi, si anume: sa scape viata unui popor in mare numar." Geneza 50:20

Intocmeste o lista a circumstantelor si crizelor prin care te-a trecut Dumnezeu, apoi fii sensibil; foloseste povestea in care se regasesc cel mai bine ascultatorii tai. Ce lectii ai invatat despre relatii, probleme, tentatii, obiceiuri si alte aspecte ale vietii? David s-a rugat: "invata-ma, Doamne, calea oranduirilor Tale, ca s-o tin pana in sfarsit!" (Psalmul 119:33)

Desi este intelept sa inveti din experienta, pur si simplu nu exista suficient timp pentru a invata totul prin incercari si erori. Am putea evita atata frustrare daca am invata din experientele altora. Oamenii intelepti isi dezvolta obiceiul de a extrage invataminte din viata de zi cu zi. Asa ca incepe sa-ti intocmesti lista. Nu stii cu adevarat ce stii, pana nu vei scrie totul pe hartie, lata cate­va intrebari care-ti vor stimula memoria, ajutandu-te sa incepi: Ce m-a invatat Dumnezeu din expe­rienta esecului? Dar a lipsei de bani? Dar a durerii si depresiei? Ce m-a invatat din experienta asteptarii? Dar a dezamagirii? Ce am invatat de la familia mea, cariera, biserica, relatii, mentori, prieteni, critici? Cand poti privi inapoi si spune ca losif: "Voi, negresit, v-ati gandit sa-mi faceti rau, dar Dumnezeu a schimbat raul in bine ca sa implineasca ceea ce se vede azi, si anume: sa scape viata unui popor in mare numar", ai de spus o poveste care-i va interesa si va atrage spre Cristos.

SPUNE-TI POVESTEA!

PARTEA A III-A

"...in inima mea este ca un foc mistuitor, inchis in oasele mele. Caut sa-l opresc, dar nu pot." leremia 20:9

Dumnezeu este plin de pasiune; iubeste unele lucruri si uraste altele. Si iti va insufla si tie pasiune pentru lucrurile la care tine foarte mult. Oricare ar fi acestea, te simti "constrans" sa vorbesti sau sa faci tot ce poti pentru a avea impact. Nu poti sa nu spui altora despre lucrurile la care tii cel mai mult. Isus a spus: "...din prisosul inimii vorbeste gura." (Matei, 12:34) Dumnezeu iti va insufla pasiunea necesara luptei pentru o cauza, care uneori va fi legata de anumite expe­riente personale, precum abuzul, dependenta, divortul, depresia, boala sau altceva.

Dumnezeu foloseste oameni plini de pasiune pentru a-si atinge scopurile. El va sadi in tine dorinta arzanda de a fonda noi biserici, de a sustine statii radio sau de televiziune crestine si de a pregati lideri. Poate iti va fi insuflata pasiunea de a lucra cu o anumita categorie de persoane: oameni de afaceri, adolescenti, persoane necasatorite, studenti straini, mame singure, detinuti, victime ale incestului, sportivi sau altii. Daca il vei ruga, Dumnezeu va planta in inima ta dorinta de a lucra intr-o anumita tara, cu un anumit grup etnic. Dumnezeu ne daruieste pasiuni diverse. De ce? Pentru ca astfel, tot ce doreste a fi facut, va fi dus la bun sfarsit! insa nu te astepta ca toata lumea sa fie la fel de plina de pasiune ca tine. Invata sa asculti si sa pretuiesti celelalte pasi­uni sadite de Dumnezeu in altii, deoarece nimeni nu le poate face pe toate. Nu subestima nicio­data nici o pasiune. Biblia spune: "Este bine sa fii plin de ravna totdeauna pentru bine, nu numai cand sunt de fata la voi." (Galateni, 4:18) Deci, care este azi pasiunea ta?

SPUNE-TI POVESTEA!

PARTEA A IV-A

"Purtati-va cu intelepciune fata de cel de afara; rascumparati vremea." Coioseni 4:5

Toti, fara exceptii, sunt importanti in ochii lui Dumnezeu, la aminte la urmatoarele cuvinte:"... Dumnezeu era in Hristos, impacand lumea cu Sine, netinandu-le in socoteala pacatele lor, si ne-a incredintat noua propovaduirea acestei impacari." (2 Corinteni, 5:19)

Dragostea nu ne lasa nici o alternativa, la aminte: "in dragoste nu este frica; ci dragostea desavarsita izgoneste frica; pentru ca frica are cu ea pedeapsa; si cine se teme, n-a ajuns desavarsit in dragoste." (1 loan, 4:18) Un parinte va intra intr-o cladire in flacari pentru a-si salva fiul. De ce? Deoarece dragostea pentru acel copil este mai mare decat frica. Daca ti-a fost teama sa spui vestea cea buna celor din jurul tau, cere-i Domnului sa-ti dea o dragoste mai mare pentru ei. Atata vreme cat exista o persoana in cercul tau, care nu face parte din familia lui Dumnezeu, trebuie sa incerci sa le duci vestea cea buna. A face mai putin decat atat echivaleaza cu a le spune literalmente: "Vedea-te-as in iad!" Ce esti dispus sa faci pentru ca oamenii pe care-i stii sa mearga in cer? Sa-i inviti la biserica? Sa le spui povestea vietii tale? Sa le oferi o copie a acestui devotional? Sa-i inviti la masa? Sa te rogi pana vor fi mantuiti? Campul misiunii te inconjoara.

Va fi cineva in cer care-ti va spune: "Multumesc! Sunt aici deoarece ti-a pasat suficient de mult de mine incat mi-ai marturisit povestea vietii tale!"? Imagineaza-ti bucuria salutarii, in cer, a oamenilor pe care i-ai ajutat sa ajunga acolo. Mantuirea unui singur suflet este mult mai impor­tanta decat orice alt lucru pe care-l vei realiza. De ce? Deoarece doar oamenii vor dainui vesnic!

CUVINTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTAZI ANUL 2005

No comments:

Post a Comment