“Întruparea Fului lui Dumnezeu a fost MĂREAŢĂ cel puţin în următoarele aspecte: în Renunţare, în Revelare, in Relegare (relaţie) şi in Reabilitare (ridicare).”
(Ioan Sinitean)
“Isus Hristos, în a Sa infinită dragoste, a devenit ce suntem noi, ca pe noi să ne facă ce este El.”
(Irineu)
(Ioan Sinitean)
“Isus Hristos, în a Sa infinită dragoste, a devenit ce suntem noi, ca pe noi să ne facă ce este El.”
(Irineu)
Vremea comorilor
Articol de Andreea Luncan
Duritatea, agresivitatea, cruzimea vorbelor lui Iacov in avertismentul lui fata de bogati e egalata doar de cea a unui program de stiri.
Oameni care castiga cateva sute de lei pe luna nu si-au primit salariile de mai multe luni, bolnavi „asigurati” care nu pot baga bani in buzunare albe mor in spitale, copii cersesc pe strazi fara ca nimeni sa se sesizeze, blocuri intregi s-au transformat in pesteri de gheata fiindca locatarii nu-si pot plati intretinerea...
Toate aceste tragedii ale saraciei au loc intr-o societate in care furtul are consecinte grave numai cand suma delapidata depaseste 9 milioane de Euro, criminalii traiesc in libertate si lux iar magnatii depravarii magnetizeaza o natiune la televizor. Oare nu traim vremi de macel? Oare nu este timpul nostru la fel de dur ca vorbele lui Iacov?
A ne satura nepasatori sufletele (si trupurile), a ne strange comori pe pamant, adesea cu pretul de a adauga o „mica” greutate sau o „marunta” nedreptate la lungul sir de crime ale bogatilor acestei lumi inseamna a ne declara, dincolo de vorbe, lipsa de compasiune si credinta.
A ramane nepasatori la agonia celor care nu se pot ajuta singuri inseamna a nu-L hrani, imbraca, vizita si alina pe Mantuitorul in ceasul nevoii, durerii si singuratatii Lui. Dar si a ne distribui singuri intr-un scenariu absurd si grotesc, fara posibilitate de happy end (Matei 25: 34-46).
Putem insa alege sa ne smulgem acestei inertii, sa ne curatam de rugina nepasarii si, stralucind pentru El, sa rascumparam vremea mizeriei si mizeria vremii, stiind sa facem un bine si facand-l intr-adevar (Iacov 4:17).
In taina darniciei biblice, fiecare din noi poate transfigura macar pentru o clipa, macar pentru un om acest azi trist si sarac intr-o vreme a bunatatii si bunastarii. (Ce-ar fi ca de la masa Lui de Craciun, privind in jos, Domnul sa ne poata numi chiar pe noi „bunatatile” Lui?)
Nu stiu cand si unde e momentul ca urmasii lui Cristos sa-si stranga comori pe pamant. insa pentru noi, cei care traim aici si acum, a venit cu siguranta vremea comorilor. E timpul sa ne strangem comori in cer!
Articol de Andreea Luncan
*************************************************************************************
Luna Cadourilor (Ne)Obisnuite
Articol
de Florentina Corlan
Ca in fiecare an, deschid curioasa scrisoarea pentru Mos Craciun, intuind deja ce se poate afla pe lista cu dorinte a unui copil de 12 ani. Mai mult ca sigur: 2 ciocolate cu lapte, caramele, cateva mandarine, un stilou cu Superman, o masina cu telecomanda, o pereche de patine cu rotile.......
De data asta insa, pe lista e cu totul altceva. Casc ochii nedumerita si incerc sa descifrez : Procesor Intel Core 2 Quad, Memorie 4GB, HDD: 1TB, Placa grafica Ge Force 8800 Ultra........Mda, ce lista "grea"....dar, e Craciunul, incerc sa-i daruiesc copilului ce vrea!
Cum este lista ta? Ce asteptari ai, ce poti oferi? Esti gata sa faci sacrificii, sa implinesti dorinte, sa-i dai celui de langa tine imposibilul? Chiar daca nu iti este drag? Sa bucuri inima aproapelui ce-l tii departe? Sa implinesti dorinte de pe lista "grea"......
Ce zici sa o numim Luna Cadourilor Neobisnuite. Sa dai iertare, sa dezlegi si sa accepti. Sa faci cadou apreciere unui prieten care se jertfeste. Sau acceptare unui coleg mai special. Fa prajitura cu bunavointa pentru vecina care ieri te-a inundat. Sun-o pe mama soacra, iarta tot ce este de iertat. Fa-le cadou parintilor o vizita, atat..........Sau, fii aproape celor care plang.
Imi vin in gand, fara sa vreau, clipele grele in prag de Sarbatori, pentru aceia care si-au pierdut prietenii, copiii, parintii,sotul sau sotia anul asta........ Nu te lasa zdobit de intristare!
Poti arunca asupra Lui grijile tale, pentru ca Lui ii pasa, stie. Craciunul iti aduce bucurie si bucuria iti va da putere. Putere care transforma jalea ta in Sarbatoare. Putere care va incepe in tine marea transformare.
Nu celebra rigid si artificial, nu-ti fie teama sa fii incantat de Sarbatoare. Putere Dumnezeiasca curge catre tine..."Nu va temeti, caci va aduc o veste buna, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul........"
Sarbatoreste Pruncul ! Si vindecarea Lui patrunde pana in cele mai mici cotloane ale vietii tale. Esti atat de aproape, esti la un pas de a fi liber, de a trai miracolul. Acolo, langa iesle....!
Priveste luminitele ce-ti decoreaza calea la tot pasul si bucura-te de Lumina ce umple viata ta neincetat. Cand cumperi daruri nu uita de Darul pentru tine de la Dumnezeu - ISUS - Viata.
Iubeste-L ! Simte ca-L iubesti?
Iata afirmatia lui J M Stowell in cartea sa -De ce este greu sa-L iubesti pe Isus -''A-L iubi pe Hristos are de-a face cu sederea la picioarele Lui, si nu atat cu a sta cu El la masa. Pana cand nu vom deveni convinsi de acest adevar, vom fi mai degraba tentati sa-L folosim, decat sa-L iubim."
Este Isus o anexa a Craciunului pentru tine sau este Sarbatoarea insasi?
Sa o numim Luna Cadourilor Neobisnuite?? M-am razgandit....sa fie Anul Sarbatorilor neintrerupte. Sa ne gasesca Craciunul urmator iubind si daruind: iubire, acceptare, iertare, iertare, iertare........
Articol de Florentina Corlan
********************************************************************************
Mos Craciun sau Isus Cristos?
Articol de Stefan Magerusan
Demult, pe vremea cand pasii mei umblau pe taramul celalalt, taram de basm si de poveste, pe vremea aceea am intalnit trei batrani: oameni cu parul nins si barba alba.
Eram in clasa intai, si asteptam cu nerabdare sa revad colinele si dealurile inzapezite ale satului natal, sa alerg de la sanie si sa ma arunc in bratele mamei, sa ma intalnesc cu tata si cu fratii mei, cand deodata, intra in sala de clasa un batran cu o nuia pentru copiii neascultatori, si o punga de bomboane pentru cei cuminti, apoi a plecat.
Bomboanele s-au terminat repede, mosul s-a dus, dar ne-a lasat ca mostenire nuiaua lui si numele. si-i auzeam glasul, ori de cate ori mos Niculai lovea in palmile sau pe spinarea celor neastamparati.
Pe al doilea mosneag l-am intalnit acasa, in vacanta de iarna. A venit din locuri nestiute, pe drumuri neumblate, in sania lui trasa de reni si cu daruri in desagi. Venea cam pe furis de frica militiei si a informatorilor. Dupa al doilea razboi mondial l-au alungat departe... Dar in visele si in gandurile lor, copiii il chemau inapoi, si el venea, chiar daca nu intotdeauna avea sacul plin.
Era un mos bland, impovarat de ani. Nu iti facea nimic chiar daca aruncai cu bulgari de zapada in el. Dar vacanta s-a dus ca un vis frumos cu sarbatorile si bucuriile ei. La scoala, a venit la noi al treilea batran. Nu vi se pare ca e ca intr-o poveste? Trei feciori de imparat, trei fete, trei zmei... Era cam intarziat mosneagul.
A Strabatut cale lunga. Venise tocmai de prin partile Siberiei. Ne-a adus niste dulciuri si cateva hainute de la Moscova... Dar era rece, rece ca gheata! Mos Gerila era numele lui. L-au adus la putere comunistii. Putea sa umble liber pe unde voia.
Sfantul apostol Pavel, spune corintenilor. „Cand eram copil, vorbeam ca un copil, gandeam ca un copil, simteam ca un copil. Cand m-am facut om mare, am lepadat ce era copilaresc.” Haideti dar, sa privim la persoana lui mos Craciun, si apoi la persoana Domnului Isus Cristos, pentru a putea alege fiecare din noi cum si pe cine vom sarbatori.
Legenda spune ca atunci cand au venit sa se inscrie Iosif si Maria, au cerut mai intai gazduire lui Mos Ajun; dar el, motivand ca este sarac, i-a trimis la fratele lui, Mos Craciun, un om instarit. Dar nici el n-a vrut sa-i primeasca. Craciuneasa insa, fiind mai miloasa, i-a gazduit in grajd; dar Craciun, vazand aceasta, a taiat mainile sotiei sale. dar Domnul a vindecat-o, iar Craciun, vazand minunea, s-ar fi pocait. Scriptura spune insa altceva.
Sa ascultam insa cuvintele Scripturii:
„si a nascut pe fiul ei, cel intai nascut, l-a infasat in scutece, si l-a culcat intr-o iesle, pentru ca in casa de poposire nu era loc pentru ei”(Luca 2:7). E vorba aici de un han ocupat, unde ei nu mai aveau loc. nu se pomeneste nici intr-un loc nimic in Scriptura despre Craciun, Craciuneasa, si slugile sale care la urma, de bucurie, au intins o hora mare.
Doar legende si basme. Lui Timotei ii spune apostolul sa se fereasca de basmele lumesti si babesti (1 Timotei 4:7). Legenda lui Mos Craciun ma duce cu gandul la stapanul casei de poposire din Scriptura, care nu l-a primit pe Mantuitorul. Prin urmare, acest nume nu-mi aduce nici o bucurie.
Dar Isus Cristos… Cine este oare? Vor putea cuvintele omului sa cuprinda pe Cel ce este necuprins? Cantarea, va putea spune ea cat de bun este Domnul? Cat de mult va intelege mintea si sufletul nostru frumusetea Celui nepatruns. si totusi, Tu, Doamne, esti in sufletul meu, si lacrimi vars adesea cand iti rostesc numele, cand ma mustri, cand ma mangai si ma binecuvintezi…
„Minunat, sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele vesniciilor, Domn al pacii”. Parintele vesniciilor, adica mai presus de vesnicii, Dumnezeu adevarat, impreuna ziditor cu Tatal a tuturor lucrurilor, esti Domn al Domnilor si imparat al imparatilor; invelit in slava si lumina; slujit de legiuni de ingeri.
Un singur inger doar a ucis intr-o singura noapte 185 de mii de netrebnici. Ce mare putere este in jurul tau Doamne! Dar tie ti s-a dat toata puterea in cer si pe pamant. Prin puterea Ta tii multimea stelelor si galaxiile! Atatea inimi bat, si este viata in noi! Ne-ai vazut apoi scufundati in mocirla pe noi, oameni nesocotiti si ai venit sa ne intinzi mana.
Te-ai facut om Sarac si lipsit, nascut intr-o iesle, si poate primul spin din paiele de acolo ti-a strapuns trupul plapand sau fruntea-ti senina de copil ceresc. Huiduit sau aclamat, alungat sau chemat, lovit sau imbratisat ai umblat Doamne pe pamantul Tau, si mai mult au avut vulpile si pasarile cerului decat ai avut Tu. Doar o camasa aveai Doamne, si ti-am luat-o.
Apoi ti-am dat batjocuri, batai si spini, cand Tu ai venit sa ne iei poverile, sa ne ierti pacatele, sa ne dai lumina, sa vindeci bolile noastre, sa potolesti furtunile si sa ne inmultesti painea.
N-ai avut o casa! si mormantul in care te-am pus n-a fost al Tau. Dar ai inviat biruitor sa ne conduci la biruinta si slava. Nu ai scris Doamne cu mana Ta nici o carte si nu stim sa fi compus vreo cantare, dar ne-ai dat noua cartile Tale, cantarile tale si Cuvantul Tau care a trecut biruitor prin foc si sabie.
In Numele tau Doamne zeci de mii de cantari si cuvinte alese avem astazi. in putine cuvinte am adus un crampei de adevar ceresc.
Iar acum, intrebarea esentiala: Pe cine sarbatoresti la 25 Decembrie? Pe Domnul Isus, pe mos craciun, sau pe tine insuti si pe semenii tai? Daca vei cerceta cu atentie, vei observa ca, dupa toate probabilitatile, nasterea Domnului nu a avut loc iarna. Oricum, Biblia nu spune nimic despre aceasta. Nu cred insa ca Domnul Isus se intristeaza daca il sarbatorim intr-un mod cuviincios, dar El spune in cartea proorocului Isaia capitolul 1 ca nu poate suferi sa vada sarbatoarea unita cu nelegiuirea.
Mos Craciun este un intrus! Un diversionist! La radio si TV, in case si pe strazi, atat de mult se vorbeste despre el, si atat de putin despre Bunul Mantuitor! Bine ar fi, ca parintii, sa-si invete copiii, ca nu Mos Craciun aduce daruri, ci Domnul Isus Hristos, darul cerului pentru noi: Ma doare sufletul cand la sarbatori se face atata pregatire, se aprind atatea lumini si artificii dar in sufletul multora este intuneric.
La botezul unui copil mic, era mare sarbatoare: multa mancare, bautura si muzica. Era iarna. Copilasul era in prima camera, bine invelit. Unul dintre invitati fiind grabit, nu l-a vazut, si a aruncat paltonul peste copilul care dormea adanc. Pe rand, cei ce intrau, si-au pus hainele pe patul acela. Sarbatoarea era in toi, cand mama, si-a adus aminte de copil.
A mers sa-l alapteze dar era prea tarziu. Sarbatoarea a devenit o zi de jale. Copilasul, murise asfixiat sub mormanul de haine. Toate sarbatorile fara Hristos, se vor schimba in final intr-un plans amar; dar cu El, fiecare zi poate fi o sarbatoare. Spre incheiere, vreau sa va spun, ca, de fiecare data cand se apropie ziua de 25 Decembrie, am o mare bucurie ascultand si cantand cantarile nasterii Mantuitorului, citind si meditand asupra acestei extraordinare realitati, dar ma intristez auzind multimea care il sarbatoreste pe Mos Craciun, sau pe ea insasi.
In concluzie: Mai bine intr-un staul, dar cu Isus Pastorul cel bun. Mai bine intr-o coliba, dar cu Hristos Mantuitorul si ocrotitorul nostru, decat intr-un loc plin de lumini pamantesti, unde rasuna clinchete si chiote desarte. Va doresc acum, spre sfarsit de an, ca Domnul sa va umple de toata bucuria pe care o da zi de zi umblarea cu El.
Era Decembrie.
Vantul suiera pe la ferestre. Copiii bisericii prezentau sceneta nasterii Mantuitorului. Cand Iosif a cerut gazduire la han, hangiul, in loc sa spuna ca nu-i poate gazdui, asa cum s-a intamplat in realitate, le-a deschis usa poftindu-i inauntru. Dar Iosif, un copil smecher, uitandu-se inauntru, i-a spus: „Decat in locul acesta asa murdar, mai bine ma duc sa ma culc in grajd.”
Dar Isus nu face asa. Daca-i deschizi inima, chiar daca este pacat si murdarie acolo, El o va face frumoasa si curata, ca sa poata locui cu tine, sa-ti conduca viata, si apoi sa te duca in palatul Sau ceresc.
Am scris acest articol spre slava bunului Mantuitor, si spre bucuria si desavarsirea noastra a tuturor.
Stefan Magerusan
Articol de Andreea Luncan
Duritatea, agresivitatea, cruzimea vorbelor lui Iacov in avertismentul lui fata de bogati e egalata doar de cea a unui program de stiri.
Oameni care castiga cateva sute de lei pe luna nu si-au primit salariile de mai multe luni, bolnavi „asigurati” care nu pot baga bani in buzunare albe mor in spitale, copii cersesc pe strazi fara ca nimeni sa se sesizeze, blocuri intregi s-au transformat in pesteri de gheata fiindca locatarii nu-si pot plati intretinerea...
Toate aceste tragedii ale saraciei au loc intr-o societate in care furtul are consecinte grave numai cand suma delapidata depaseste 9 milioane de Euro, criminalii traiesc in libertate si lux iar magnatii depravarii magnetizeaza o natiune la televizor. Oare nu traim vremi de macel? Oare nu este timpul nostru la fel de dur ca vorbele lui Iacov?
A ne satura nepasatori sufletele (si trupurile), a ne strange comori pe pamant, adesea cu pretul de a adauga o „mica” greutate sau o „marunta” nedreptate la lungul sir de crime ale bogatilor acestei lumi inseamna a ne declara, dincolo de vorbe, lipsa de compasiune si credinta.
A ramane nepasatori la agonia celor care nu se pot ajuta singuri inseamna a nu-L hrani, imbraca, vizita si alina pe Mantuitorul in ceasul nevoii, durerii si singuratatii Lui. Dar si a ne distribui singuri intr-un scenariu absurd si grotesc, fara posibilitate de happy end (Matei 25: 34-46).
Putem insa alege sa ne smulgem acestei inertii, sa ne curatam de rugina nepasarii si, stralucind pentru El, sa rascumparam vremea mizeriei si mizeria vremii, stiind sa facem un bine si facand-l intr-adevar (Iacov 4:17).
In taina darniciei biblice, fiecare din noi poate transfigura macar pentru o clipa, macar pentru un om acest azi trist si sarac intr-o vreme a bunatatii si bunastarii. (Ce-ar fi ca de la masa Lui de Craciun, privind in jos, Domnul sa ne poata numi chiar pe noi „bunatatile” Lui?)
Nu stiu cand si unde e momentul ca urmasii lui Cristos sa-si stranga comori pe pamant. insa pentru noi, cei care traim aici si acum, a venit cu siguranta vremea comorilor. E timpul sa ne strangem comori in cer!
Articol de Andreea Luncan
*************************************************************************************
Luna Cadourilor (Ne)Obisnuite
Articol
de Florentina Corlan
Ca in fiecare an, deschid curioasa scrisoarea pentru Mos Craciun, intuind deja ce se poate afla pe lista cu dorinte a unui copil de 12 ani. Mai mult ca sigur: 2 ciocolate cu lapte, caramele, cateva mandarine, un stilou cu Superman, o masina cu telecomanda, o pereche de patine cu rotile.......
De data asta insa, pe lista e cu totul altceva. Casc ochii nedumerita si incerc sa descifrez : Procesor Intel Core 2 Quad, Memorie 4GB, HDD: 1TB, Placa grafica Ge Force 8800 Ultra........Mda, ce lista "grea"....dar, e Craciunul, incerc sa-i daruiesc copilului ce vrea!
Cum este lista ta? Ce asteptari ai, ce poti oferi? Esti gata sa faci sacrificii, sa implinesti dorinte, sa-i dai celui de langa tine imposibilul? Chiar daca nu iti este drag? Sa bucuri inima aproapelui ce-l tii departe? Sa implinesti dorinte de pe lista "grea"......
Ce zici sa o numim Luna Cadourilor Neobisnuite. Sa dai iertare, sa dezlegi si sa accepti. Sa faci cadou apreciere unui prieten care se jertfeste. Sau acceptare unui coleg mai special. Fa prajitura cu bunavointa pentru vecina care ieri te-a inundat. Sun-o pe mama soacra, iarta tot ce este de iertat. Fa-le cadou parintilor o vizita, atat..........Sau, fii aproape celor care plang.
Imi vin in gand, fara sa vreau, clipele grele in prag de Sarbatori, pentru aceia care si-au pierdut prietenii, copiii, parintii,sotul sau sotia anul asta........ Nu te lasa zdobit de intristare!
Poti arunca asupra Lui grijile tale, pentru ca Lui ii pasa, stie. Craciunul iti aduce bucurie si bucuria iti va da putere. Putere care transforma jalea ta in Sarbatoare. Putere care va incepe in tine marea transformare.
Nu celebra rigid si artificial, nu-ti fie teama sa fii incantat de Sarbatoare. Putere Dumnezeiasca curge catre tine..."Nu va temeti, caci va aduc o veste buna, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul........"
Sarbatoreste Pruncul ! Si vindecarea Lui patrunde pana in cele mai mici cotloane ale vietii tale. Esti atat de aproape, esti la un pas de a fi liber, de a trai miracolul. Acolo, langa iesle....!
Priveste luminitele ce-ti decoreaza calea la tot pasul si bucura-te de Lumina ce umple viata ta neincetat. Cand cumperi daruri nu uita de Darul pentru tine de la Dumnezeu - ISUS - Viata.
Iubeste-L ! Simte ca-L iubesti?
Iata afirmatia lui J M Stowell in cartea sa -De ce este greu sa-L iubesti pe Isus -''A-L iubi pe Hristos are de-a face cu sederea la picioarele Lui, si nu atat cu a sta cu El la masa. Pana cand nu vom deveni convinsi de acest adevar, vom fi mai degraba tentati sa-L folosim, decat sa-L iubim."
Este Isus o anexa a Craciunului pentru tine sau este Sarbatoarea insasi?
Sa o numim Luna Cadourilor Neobisnuite?? M-am razgandit....sa fie Anul Sarbatorilor neintrerupte. Sa ne gasesca Craciunul urmator iubind si daruind: iubire, acceptare, iertare, iertare, iertare........
Articol de Florentina Corlan
********************************************************************************
Mos Craciun sau Isus Cristos?
Articol de Stefan Magerusan
Demult, pe vremea cand pasii mei umblau pe taramul celalalt, taram de basm si de poveste, pe vremea aceea am intalnit trei batrani: oameni cu parul nins si barba alba.
Eram in clasa intai, si asteptam cu nerabdare sa revad colinele si dealurile inzapezite ale satului natal, sa alerg de la sanie si sa ma arunc in bratele mamei, sa ma intalnesc cu tata si cu fratii mei, cand deodata, intra in sala de clasa un batran cu o nuia pentru copiii neascultatori, si o punga de bomboane pentru cei cuminti, apoi a plecat.
Bomboanele s-au terminat repede, mosul s-a dus, dar ne-a lasat ca mostenire nuiaua lui si numele. si-i auzeam glasul, ori de cate ori mos Niculai lovea in palmile sau pe spinarea celor neastamparati.
Pe al doilea mosneag l-am intalnit acasa, in vacanta de iarna. A venit din locuri nestiute, pe drumuri neumblate, in sania lui trasa de reni si cu daruri in desagi. Venea cam pe furis de frica militiei si a informatorilor. Dupa al doilea razboi mondial l-au alungat departe... Dar in visele si in gandurile lor, copiii il chemau inapoi, si el venea, chiar daca nu intotdeauna avea sacul plin.
Era un mos bland, impovarat de ani. Nu iti facea nimic chiar daca aruncai cu bulgari de zapada in el. Dar vacanta s-a dus ca un vis frumos cu sarbatorile si bucuriile ei. La scoala, a venit la noi al treilea batran. Nu vi se pare ca e ca intr-o poveste? Trei feciori de imparat, trei fete, trei zmei... Era cam intarziat mosneagul.
A Strabatut cale lunga. Venise tocmai de prin partile Siberiei. Ne-a adus niste dulciuri si cateva hainute de la Moscova... Dar era rece, rece ca gheata! Mos Gerila era numele lui. L-au adus la putere comunistii. Putea sa umble liber pe unde voia.
Sfantul apostol Pavel, spune corintenilor. „Cand eram copil, vorbeam ca un copil, gandeam ca un copil, simteam ca un copil. Cand m-am facut om mare, am lepadat ce era copilaresc.” Haideti dar, sa privim la persoana lui mos Craciun, si apoi la persoana Domnului Isus Cristos, pentru a putea alege fiecare din noi cum si pe cine vom sarbatori.
Legenda spune ca atunci cand au venit sa se inscrie Iosif si Maria, au cerut mai intai gazduire lui Mos Ajun; dar el, motivand ca este sarac, i-a trimis la fratele lui, Mos Craciun, un om instarit. Dar nici el n-a vrut sa-i primeasca. Craciuneasa insa, fiind mai miloasa, i-a gazduit in grajd; dar Craciun, vazand aceasta, a taiat mainile sotiei sale. dar Domnul a vindecat-o, iar Craciun, vazand minunea, s-ar fi pocait. Scriptura spune insa altceva.
Sa ascultam insa cuvintele Scripturii:
„si a nascut pe fiul ei, cel intai nascut, l-a infasat in scutece, si l-a culcat intr-o iesle, pentru ca in casa de poposire nu era loc pentru ei”(Luca 2:7). E vorba aici de un han ocupat, unde ei nu mai aveau loc. nu se pomeneste nici intr-un loc nimic in Scriptura despre Craciun, Craciuneasa, si slugile sale care la urma, de bucurie, au intins o hora mare.
Doar legende si basme. Lui Timotei ii spune apostolul sa se fereasca de basmele lumesti si babesti (1 Timotei 4:7). Legenda lui Mos Craciun ma duce cu gandul la stapanul casei de poposire din Scriptura, care nu l-a primit pe Mantuitorul. Prin urmare, acest nume nu-mi aduce nici o bucurie.
Dar Isus Cristos… Cine este oare? Vor putea cuvintele omului sa cuprinda pe Cel ce este necuprins? Cantarea, va putea spune ea cat de bun este Domnul? Cat de mult va intelege mintea si sufletul nostru frumusetea Celui nepatruns. si totusi, Tu, Doamne, esti in sufletul meu, si lacrimi vars adesea cand iti rostesc numele, cand ma mustri, cand ma mangai si ma binecuvintezi…
„Minunat, sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele vesniciilor, Domn al pacii”. Parintele vesniciilor, adica mai presus de vesnicii, Dumnezeu adevarat, impreuna ziditor cu Tatal a tuturor lucrurilor, esti Domn al Domnilor si imparat al imparatilor; invelit in slava si lumina; slujit de legiuni de ingeri.
Un singur inger doar a ucis intr-o singura noapte 185 de mii de netrebnici. Ce mare putere este in jurul tau Doamne! Dar tie ti s-a dat toata puterea in cer si pe pamant. Prin puterea Ta tii multimea stelelor si galaxiile! Atatea inimi bat, si este viata in noi! Ne-ai vazut apoi scufundati in mocirla pe noi, oameni nesocotiti si ai venit sa ne intinzi mana.
Te-ai facut om Sarac si lipsit, nascut intr-o iesle, si poate primul spin din paiele de acolo ti-a strapuns trupul plapand sau fruntea-ti senina de copil ceresc. Huiduit sau aclamat, alungat sau chemat, lovit sau imbratisat ai umblat Doamne pe pamantul Tau, si mai mult au avut vulpile si pasarile cerului decat ai avut Tu. Doar o camasa aveai Doamne, si ti-am luat-o.
Apoi ti-am dat batjocuri, batai si spini, cand Tu ai venit sa ne iei poverile, sa ne ierti pacatele, sa ne dai lumina, sa vindeci bolile noastre, sa potolesti furtunile si sa ne inmultesti painea.
N-ai avut o casa! si mormantul in care te-am pus n-a fost al Tau. Dar ai inviat biruitor sa ne conduci la biruinta si slava. Nu ai scris Doamne cu mana Ta nici o carte si nu stim sa fi compus vreo cantare, dar ne-ai dat noua cartile Tale, cantarile tale si Cuvantul Tau care a trecut biruitor prin foc si sabie.
In Numele tau Doamne zeci de mii de cantari si cuvinte alese avem astazi. in putine cuvinte am adus un crampei de adevar ceresc.
Iar acum, intrebarea esentiala: Pe cine sarbatoresti la 25 Decembrie? Pe Domnul Isus, pe mos craciun, sau pe tine insuti si pe semenii tai? Daca vei cerceta cu atentie, vei observa ca, dupa toate probabilitatile, nasterea Domnului nu a avut loc iarna. Oricum, Biblia nu spune nimic despre aceasta. Nu cred insa ca Domnul Isus se intristeaza daca il sarbatorim intr-un mod cuviincios, dar El spune in cartea proorocului Isaia capitolul 1 ca nu poate suferi sa vada sarbatoarea unita cu nelegiuirea.
Mos Craciun este un intrus! Un diversionist! La radio si TV, in case si pe strazi, atat de mult se vorbeste despre el, si atat de putin despre Bunul Mantuitor! Bine ar fi, ca parintii, sa-si invete copiii, ca nu Mos Craciun aduce daruri, ci Domnul Isus Hristos, darul cerului pentru noi: Ma doare sufletul cand la sarbatori se face atata pregatire, se aprind atatea lumini si artificii dar in sufletul multora este intuneric.
La botezul unui copil mic, era mare sarbatoare: multa mancare, bautura si muzica. Era iarna. Copilasul era in prima camera, bine invelit. Unul dintre invitati fiind grabit, nu l-a vazut, si a aruncat paltonul peste copilul care dormea adanc. Pe rand, cei ce intrau, si-au pus hainele pe patul acela. Sarbatoarea era in toi, cand mama, si-a adus aminte de copil.
A mers sa-l alapteze dar era prea tarziu. Sarbatoarea a devenit o zi de jale. Copilasul, murise asfixiat sub mormanul de haine. Toate sarbatorile fara Hristos, se vor schimba in final intr-un plans amar; dar cu El, fiecare zi poate fi o sarbatoare. Spre incheiere, vreau sa va spun, ca, de fiecare data cand se apropie ziua de 25 Decembrie, am o mare bucurie ascultand si cantand cantarile nasterii Mantuitorului, citind si meditand asupra acestei extraordinare realitati, dar ma intristez auzind multimea care il sarbatoreste pe Mos Craciun, sau pe ea insasi.
In concluzie: Mai bine intr-un staul, dar cu Isus Pastorul cel bun. Mai bine intr-o coliba, dar cu Hristos Mantuitorul si ocrotitorul nostru, decat intr-un loc plin de lumini pamantesti, unde rasuna clinchete si chiote desarte. Va doresc acum, spre sfarsit de an, ca Domnul sa va umple de toata bucuria pe care o da zi de zi umblarea cu El.
Era Decembrie.
Vantul suiera pe la ferestre. Copiii bisericii prezentau sceneta nasterii Mantuitorului. Cand Iosif a cerut gazduire la han, hangiul, in loc sa spuna ca nu-i poate gazdui, asa cum s-a intamplat in realitate, le-a deschis usa poftindu-i inauntru. Dar Iosif, un copil smecher, uitandu-se inauntru, i-a spus: „Decat in locul acesta asa murdar, mai bine ma duc sa ma culc in grajd.”
Dar Isus nu face asa. Daca-i deschizi inima, chiar daca este pacat si murdarie acolo, El o va face frumoasa si curata, ca sa poata locui cu tine, sa-ti conduca viata, si apoi sa te duca in palatul Sau ceresc.
Am scris acest articol spre slava bunului Mantuitor, si spre bucuria si desavarsirea noastra a tuturor.
Stefan Magerusan
din Buzias jud. Timis
21 Decembrie 2007
Articol de Stefan Magerusan
Articol de Stefan Magerusan
From: rve tm
Sent: Wednesday, December 26, 2007 6:47 AM
No comments:
Post a Comment