MARANATA !!!

MARANATA !!!

Monday, October 10, 2011

NEGHINA SAU ZIZANIA

Neghina sau zizania?

de Aurel Munteanu – Joi 6 Oct. 2011

Iata o intrebare pe care as vrea sa o luam putin , in seama in dupa amiaza aceasta. Toate traducerile Scripturilor in limba romana , din cate stiu , in Mat. 13.24-30. , spun:

24. Isus le-a pus înainte o altă pildă şi le-a zis: „Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un om care a semănat o sămânţă bună în ţarina lui.
25. Dar, pe când dormeau oamenii, a venit vrăjmaşul lui, a semănat neghină între grâu şi a plecat.
26. Când au răsărit firele de grâu şi au făcut rod, a ieşit la iveală şi neghina.
27. Robii stăpânului casei au venit şi i-au zis: „Doamne, n-ai semănat sămânţă bună în ţarina ta? De unde are, dar, neghină?”
28. El le-a răspuns: „Un vrăjmaş a făcut lucrul acesta.” Şi robii i-au zis: „Vrei, dar, să mergem s-o smulgem?”
29. „Nu”, le-a zis el, „ca nu cumva, smulgând neghina, să smulgeţi şi grâul împreună cu ea.
30. Lăsaţi-le să crească amândouă împreună până la seceriş; şi, la vremea secerişului, voi spune secerătorilor: „Smulgeţi întâi neghina şi legaţi-o în snopi, ca s-o ardem, iar grâul strângeţi-l în grânarul meu.”

Citat preluat din traducerea Dumitru Cornilescu .

In limba greaca acelasi text apare asa:

Ἄλλην παραβολὴν παρέθηκεν αὐτοῖς λέγων, Ὡμοιώθη βασιλεία τῶν οὐρανῶνἀνθρώπῳ σπείραντι καλὸν σπέρμα ἐν τῷ ἀγρῷ αὐτοῦ.
ἐν δὲ τῷ καθεύδειν τοὺς ἀνθρώπους ἦλθεν αὐτοῦ ἐχθρὸς καὶ ἐπέσπειρεν ζιζάνιαἀνὰ μέσον τοῦ σίτου καὶ ἀπῆλθεν.

ὅτε δὲ ἐβλάστησεν χόρτος καὶ καρπὸν ἐποίησεν, τότε ἐφάνη καὶ τὰ ζιζάνια.
προσελθόντες δὲ οἱ δοῦλοι τοῦ οἰκοδεσπότου εἶπον αὐτῷ, Κύριε, οὐχὶ καλὸνσπέρμα ἔσπειρας ἐν τῷ σῷ ἀγρῷ; πόθεν οὖν ἔχει ζιζάνια;
δὲ ἔφη αὐτοῖς, Ἐχθρὸς ἄνθρωπος τοῦτο ἐποίησεν. οἱ δὲ δοῦλοι λέγουσιν αὐτῷ,Θέλεις οὖν ἀπελθόντες συλλέξωμεν αὐτά;
δέ φησιν, Οὔ, μήποτε συλλέγοντες τὰ ζιζάνια ἐκριζώσητε ἅμα αὐτοῖς τὸν σῖτον.
ἄφετε συναυξάνεσθαι ἀμφότερα ἕως τοῦ θερισμοῦ: καὶ ἐν καιρῷ τοῦ θερισμοῦ ἐρῶτοῖς θερισταῖς, Συλλέξατε πρῶτον τὰ
ζιζάνια καὶ δήσατε αὐτὰ εἰς δέσμας πρὸς τὸκατακαῦσαι αὐτά, τὸν δὲ σῖτον συναγάγετε εἰς τὴν ἀποθήκην μου.In limba greaca cuvantul tradus ,, neghina” este : ζιζάνια (zizania ). Spre surprinderea mea acest cuvant il avem treansliterat si in limba romana . Dictionarele dau doua tipuri de planta pentru zizania . Primul tip este Lolium perenne si cel de al doilea este Lolium temulentum.

Traducerea acestui cuvant este urmatoarea :

ZIZÁNIE, zizanii, s.f. Plantă erbacee din familia gramineelor , cu frunze liniare alungite, cu spicul asemănător cu cel al pirului cultivată ca plantă furajeră şi ornamentală (Lolium perenne). [Var.: zâzánie s.f.] – Din ngr. zizánia.

Sursa: DEX '98 (Dicţionarul explicativ al limbii române)

Lolium perenne mai este cunoscuta sub denumirea de : iarba de gazon.

Lolium temulentum , de obicei, cunoscuta sub numele de zizanie sau otrava de zizanie . Este o planta anuala, care face parte din familia Gramineae . Poate creste pâna la un metru inaltime avand cereale violet.

Zizania, de obicei, creste în zonele unde se cultiva graul si este considerata o buruiana . Similitudinea între aceste doua plante este atât de mare ca, în unele regiuni, este mentionata ca "grâu fals".

Ea poarta o asemanare strânsa cu grâu pâna la spic. Spicele de grâu sunt atat de grele incat la coacere din cauza greutatii se apleaca si privesc in jos spre sol. Cele de Lolium temulentum au spicul mai usor si stau verticale . Spicele de grâu, la coacere au o culoare galben- maronie pe cand cele de zizanie au o culoare neagra – violet.

Cuvântul francez pentru zizanie este ivraie (din latina ebriacus , în stare de ebrietate). Acest cuvant exprima unul dintre efectele produse de aceasta planta dupa ce este consumata. Unul dintre efectele produse de aceasta planta toxica este somnolenta si stare de betie care intr-un final pot duce la moarte. Aceasta caracteristica este, de asemenea, aluzie la denumirea stiintifica din limba latina (temulentus = beat). Acest tip de planta apare in Matei 13.24-30.

Foto Lolium perenne :

Lolium perenne – radacina, tulpina , frunze , spic ,

floare si seminte. (Iarba de gazon

Concluziile le las pe seama dumneavoastra .

http://hardeladumnezeu.wordpress.com/2011/10/10/neghina-sau-zizania/

No comments:

Post a Comment