Pages

Friday, October 30, 2015

Pastor Ionel Tuţac – Cum sā contracarām Halloween-ul?

Christianity can be condensed into four words: Admit, Submit, Commit and Transmit. -Samuel Wilberforce

10616356_10204009045059220_8552401969349795446_n

Pastor Ionel Tuţac – Cum sā contracarām Halloween-ul?

În aceste zile toatā lumea scrie sau vorbeste despre Halloween. Unii sunt preocupati de istoria sārbātorii si de rāspândirea ei, altii sunt fascinati de costumele si de personajele ce isi fac simtitā prezenta in sarbatoare, în timp ce altii discutā despre efectele pe care aceasta le are asupra copiilor si tinerilor.

Din pācate prea putini sunt aceia care se gândesc cum sā contracareze expansiunea acestei sārbātori. Teama de a nu intra in conflict cu promotorii acestui eveniment sau de a nu strica distractia “nevinovata” de o zi a generatiei tinere ne determinā pe multi dintre noi sā tācem în astfel de situatii.

Am auzit nenumarate voci care afirmā:” Nu se poate ca o noapte de distractie, in care tinerii se uitā la filme horror sau se îmbracā în vrājitoare sau demoni, sā deturneze crestinul de la drumul care duce înspre cer!”

Si totusi, aceastā sārbātoare care pare, aparent, inofensiva, are efecte negative nebānuite asupra fiintei umane.

Ea îi învatā pe oameni sā celebreze rāul, ea îi împinge pe unii sā intre în mod inconstient sub influenta fortelor malefice sau sā-si punā capāt vietii.

Oare ce-ar trebui sā facā crestinii pentru a contracara acest fenomen? Ce-ar trebui sā le spunā pārintii copiilor lor? Ce ar trebui sā-i învete pāstorii pe membri bisericii? Este o întrebare pe care mi-am pus-o într-un mod repetat în aceste zile. Desi nu sunt un expert în analiza acestei sārbātori, as vrea sā ofer câteva sugestii practice pentru contracararea acestui fenomen.

  1. Sā afirmām originile malefice ale acestei sārbātori

Desi este o sārbātoare religioasā, Halloween nu este o sārbātoare crestinā. Originea ei se aflā în religiile pāgâne. Romanii celebrau Parentalia sau festivalul mortii, iar celtii organizau sārbātoarea zeului Samhaim, zeul mortii. În ambele sārbātori exista ideea cā spiritele malefice se întorc pe pāmânt sā viziteze si sā bântuie casele oamenilor. Pentru a nu supāra spiritul rāu, romanii si celtii organizau ceremonii religioase în care se aduceau ofrande. Halloween-ul este o sārbātoare a celebrārii fortelor întunerecului. Este un prilej de proslavire a zeului mortii, nu a Printului vietii. Acest adevār ar trebui sā-l stie orice crestin, chiar si cei care considerā cā sārbātoarea nu este decât un prilej de distractie. Vizionarea de filme horror, petrecerile satanice din cimitire, sacrificarea unor animale si stropirea cu sânge a participantilor la celebrārile satanice, purtarea de costume hidoase, oferirea de ofrande pentru sufletul mortilor, promovarea indecentei si a imoralitatii nu fac parte din crezul si conduita copiilor lui Dumnezeu. Cu riscul de a fi considerati bigoti, retrograzi, trebuie sa avem curajul de a afirma despre caracterul diabolical al acestei sārbātori.

  1. Sā explicām semnificatiile oculte ale acestei sārbātori

Când vorbim despre Halloween vorbim despre: fantome, schelete, demoni, costume hidoase, filme horror…dovleci. Întreaga sārbātoare este organizatā în jurul unor acestor elemente, iar personajul central este Diavolul. Sculptarea dovleacului si punerea unor lumânāri în interiorul lui are la bazā învātātura unei legende irlandeze. Jack-o-Lantern, alcoolicul hoinar ce nu a primit dreptul de a intra nici în cer, nici în iad, a primit din partea Satanei o luminā pe care o va introduce într-un nap scobit si astfel confectioneazā un felinar cu care poate hoināri în univers. Nu dovleacul, folosit de prin secolul al XVIII-lea în locul napului, este un obiect pācātos, ci învātātura gresita cā Diavolul poate oferi lumina. De asemenea obiceiul copiilor de a merge prin case spunând ” Trick or Treat” (Pācālealā sau Dulciuri) are la bazā practicile oculte ale celtilor de a cere animale în onoarea lui Samhaim. De generozitatea celor vizitati depindea bunāstarea materilā sau blestemul care se arunca asupra oamenilor. Practica aceasta conducea apoi la organizarea de petreceri satanice si la momente speciale de celebrare a rāului, prilej cu care hidosenia si imoralitatea erau promovate la rang de cinste. Unii vor spune cā Halloween înseamnā doar distractie si bunā dispozitie, dar Anton Szandor LaVey, pārintele modern al Bisericii Satanice îi contrazice. Vorbind despre aceastā sārbātoare el spunea:” Halloween este una din cele mai mari sārbātori din calendarul satanic”. Copiii nostri si sufletele pe care le pāstorim trebuie sā audā adevārul despre semnificatiile oculte ale acestui eveniment.

  1. Sā subliniem pericolele evidente ale acestei sārbātori

A spune cā Halloween înseamnā doar distractie, bunā dispozitie si relaxare înseamnā a trāi într-o mare eroare. Dincolo de aspectul comercial si distractiv, sārbātoarea are un puternic impact spiritual. Copiii nostri vor creste cu impresia cā legendele sunt mai importante decât realitatea, cā Diavolul este mai fascinant decât Hristos, cā celebrarea mortii este mai sugestiva decât celebrarea vietii. Participarea la astfel de sārbātori îi va conduce pe multi sā intre sub autoritatea demonilor, iar suicidul va deveni pentru unii tineri o alternativā mai grozavā decât viata. De obicei astfel de evenimente se terminā uneori în betii si orgii. Multi dintre participantii la astfel de evenimente îsi pierd curajul, optimismul si capacitatea de a învāta, lucru sesizat în ultimii ani de tot mai multi profesori. 

Halloween-ul a intrat treptat în ultimii ani în societatea româneascā, iar cei mai fascinati si afectati de acest fenomen sunt elevii si studentii nostri. Este datoria noastrā, a celor care suntem profesori si pastori, sā contracarām aceasta sārbātoare si sa le amintim, celor pe care îi pāstorim, cā Biblia, cartea noastrā de cāpātâi, interzice participarea copiilor lui Dumnezeu la astfel de evenimente (Levitic 19:31, Deuteronom 18:9-14, 2 Corinteni 6:14-17, Efeseni 5:11, 1 Timotei 4:1-2).

Ionel Tuţac

Publicat de Actualitatea Creștină la 18:47 
10348792_896906817050071_6526245031414975901_o

No comments:

Post a Comment